STALL NIDELV
KLASSISK RIDNING OG NATURAL HORSEMANSHIP 

Klæbu - 20 km. sørøst for Trondheim sentrum

 

STARTSIDE  -  NYHETER  -  OPPSTALLING  -  TRENINGSTILBUD  -  OM OSS  -  FILOSOFI  -  ARTIKLER  -  KONTAKT  -  KART  -  LINKER  -  LEILIGHETER


 
 
 
 
 
 

ARTIKLER             

6. OM RIDNINGENS GRUNNMUR

 Sits og innvirkning  - Grunnleggende hesteforståelse - Kunnskap  GRUNNLEGGENDE HESTEFORSTÅELSE
 

Husk at en solid ”ryttergrunnmur”
også består av mye mer enn
ridetekniske ferdigheter.

Ikke minst er den daglige handteringen langt viktigere enn mange ryttere er klar over.

Man ser ofte ryttere som lar sin hest ”buse rundt” når de leier den for hånd, eller som lar hesten vandre rundt i boksen slik at man nærmest må hoppe unna for ikke å bli tråkket på tærne.

Disse rytterne har ganske sikkert ikke tenkt over
hvordan hestene seg imellom 
avgjør hvem det er som er sjefen.Er det du eller hesten som er sjefen?
Hesten er flokkdyr med en meget tydelig rangordning. Det er den hesten som kan få en annen hest til å flytte seg som faktisk er høyest i rang. Tenk bare på hvordan det ser når flere hester får mat samtidig. Da er de hestene som er høyt i rang som har kontroll på høydungene, og som får de andre til å flytte seg rundt omkring. 

Dette innebærer at om det er hesten som besemmer tempoet når du leier den, eller om du tillater at den svirrer rundt inne i boksen slik at du må flytte deg, har du inndirekte fortalt den at det er han som er øverst i rang.  

 

?????????

 

Er det du som flytter på hesten din?


Eller er det hesten som flytter på deg....?
  

 

 ?????????

 
 

To veldig effektive måter å fortelle hesten at det egentlig er han som er sjefen av dere to er derfor følgende;

  • Å la hesten få bestemme at du må flytte
    deg når han beveger seg.
     
  • Å la hesten bestemme hvor fort dere skal gå når du leier ham.


 

Viktig for hesten å ha en flokkleder.
For å overleve i naturen er hesten helt avhengig av en tydelig flokkleder som tar raske beslutninger når det er fare på ferde. Med en sterk, trygg og handlekraftig leder vil medlemmene av flokken føle seg trygge. De reagerer lynraskt med flukt når lederen signaliserer fare, og de forholder seg rolig når lederen sier ”slapp av – dette er ikke farlig”.


Om du ikke er en leder som hesten din stoler på - men hvor du tvert i mot har overlatt til ham selv å ta det ansvaret det er å være leder - er det da så rart at den ikke stoler på dine forsikringer om at paraplyen i hjørnet slett ikke er farlig….?

Situasjoner hvor hester rygger, steiler, kaster seg rundt, ser spøkelser osv er sjelden egentlig et ridetekninsk problem i utgangspunktet. Dette er ofte problemer som oppstår fordi rytteren i sin daglige omgang med hesten, uten å vite det, lar hesten få oppleve at det faktisk er han selv som er lederen - og at han derfor ikke kan stole på deg. 


Naturlig - og nødvendig - for hesten å sjekke ut lederskapet.
Å ha en tydelig leder skaper trygghet, og hesten vil derfor hele tiden ønske å forsikre seg om hvem det egentlig er som tar avgjørelser. Dette betyr at om du ikke er en tydelig leder, vil den bli usikker og stadig vekk utfordre din posisjon. Denne problemstillingen er det mange ryttere som ikke er oppmerksomme på, noe som skaper unødig stress både for hest og for rytter. 

Husk at det er først når hesten velger å fokusere på deg, når den slapper av - både mentalt og fysisk - at den er i stand til å utføre det du ber om.  Hvis du gjennom din handtering av hesten skaper tvil om lederskapet, skaper dette igjen en usikkerhet hos hesten som gjør det vanskeligere for den å slappe av. Skal hesten kunne stole på deg i alle situasjoner, forutsetter dette at han vet at det er du som er lederen av dere to.


Et tydelig lederskap er nødvendig om man skal man klare å skape et godt grunnlag for tillit, samarbeid og kommunikasjon med hesten.

.

Til neste kapittel
Kunnskap
 

 
 
 
 
 
   

  

Copyright © 2007 Stall Nidelv